Jonge mantelzorgers



Ben je tussen de 8 en 23 jaar? Zorg je voor - of heb je zorgen om - een langdurig ziek of gehandicapt familielid? Dan ben jij een jonge mantelzorger.

Misschien heeft iemand uit jouw gezin kanker, MS, reuma, een ernstige spierziekte, psychiatrische klachten of een verslaving. Misschien heb je een broer of zus met ADHD, autisme of iets dat hier op lijkt. Voor meer informatie over verschillende ziektebeelden klik hier.

Het kan zijn dat je meer zorg op je neemt dan jouw leeftijdsgenoten of dat er minder aandacht voor jou is. Ook kan het zijn dat je minder tijd hebt om met vrienden af te spreken, je niet goed kunt concentreren op het schoolwerk of dat je je verdrietig voelt en je zorgen maakt. Weet dat je niet de enige bent. Van alle jongeren in Nederland is één op de vier een jonge mantelzorger. Je staat dus niet alleen!

Hoe helpen wij jou?

Bij Sociaal Werk De Schans kun je terecht als je met iemand wilt praten over de situatie bij jou thuis. Ook organiseren we regelmatig leuke activiteiten voor jonge mantelzorgers. Zoals een Fundag in de zomer. Hou voor de activiteiten die we organiseren onze agenda in de gaten of meld je aan voor onze nieuwsbrief. Tijdens de activiteiten ben je lekker bezig en kom je in contact met andere jongeren waar thuis ook iets dergelijks speelt. Je zult merken dat je niet de enige bent en je kunt - als je dat wilt - je verhaal eens kwijt.

Meer weten?

Wil je meer weten, wil je meedoen aan een activiteit of wil je onze nieuwsbrief voor jonge mantelzorgers ontvangen? Neem dan contact met ons op. Het is natuurlijk ook prima wanneer je vader, moeder of iemand anders in jouw omgeving contact met ons opneemt. Ons algemene e-mailadres is jmz@sociaalwerkdeschans.nl.

Contactpersonen voor jonge mantelzorgers binnen Sociaal Werk De Schans:

Contactpersoon voor algemene vragen over ons aanbod voor jonge mantelzorgers

Tips voor jonge mantelzorgers

  • Praat erover
    Praat over je situatie met iemand die je vertrouwt. Je zult merken dat het oplucht om je zorgen te delen.

  • Bespreek het op school
    Vertel aan je mentor of leraar over je thuissituatie. Hij begrijpt dan beter dat je je huiswerk een keer niet af hebt. Of dat je met je gedachten niet bij de les bent.

  • Geef aan wanneer het te veel is
    Misschien kunnen mensen in je omgeving wat van je overnemen. Dat is niet egoïstisch, maar nodig om het vol te houden. Weet je niemand?

  • Blijf leuke dingen doen
    Ga lekker sporten en blijf met vrienden afspreken. Zo heb je afleiding en sta je er niet alleen voor. Tijd voor jezelf is ook belangrijk!

  • Zoek informatie
    Is iets niet duidelijk over de ziekte of handicap? Stel je vraag aan je familie, je huisarts of een verpleegkundige. Het antwoord kan je geruststellen

Op de website van MIP Westerkwartier vind je meer informatie en tips voor jonge mantelzorgers.

 



contact